Menü

Üzenőfal

Vicces képek

Nagy méret

Idézetek

Facebook

Zenekar ismertető - Galagonya

GALAGONYA CITERAZENEKAR

A Galagonya Citerazenekar 2008. január 1-én alakult meg a Csámborgó, valamint a Kaláris Citerazenekarok megmaradt tagjaiból.

A Csámborgó Citerazenekar 1998-ban alakult meg az Árpád Fejedelem Téri Általános Iskola Gyöngyszem Citerazenekarának megmaradt tagjaiból.

Az Egressybe átkerült és szintén hasonló sorsra jutott Ördögszekér Citerazenekar megmaradt tagjaival kiegészítve, 2001-ben megújult a Csámborgó. A sok munka kezdte hozni az eredményeket, egyre stabilabb, egyre jobb lett a csoport.

Sajnos, 2004-ben megint létszámprobléma adódott. Az Egressy másik két nagy múltú csoportja, az Aranyeső és a Garabonciás is megfogyatkozott már akkorra, sajnos már egyre kevesebben tudták megoldani a próbákra járást. Így megint egy csoportösszevonáson esett át a zenekar, a három együttes megmaradt tagjaiból alakult egy új csapat, megtartva a Csámborgó nevet, mivel a Csámborgóból maradtak a legtöbben.

Nem sokkal később még egy új taggal bővült a csoport. Darvasné Kovács Katalin a szirmabesenyői népdalkörben kezdte, majd Miskolcon, a Garabonciás Művészeti Iskolában tanult zenélni. Egy rövid kihagyás után, 2002-2003-ban Ő is részt vett a Scserbin János által vezetett, művészeti iskolás tanároknak tartott szakköri foglalkozásokon, majd annak megszűnése után János megkeresésére 2004-ben csatlakozott az együtteshez.

A Kaláris Citerazenekar 2001 őszén alakult meg. Kihirdették az iskolában, hogy lehet jelentkezni citerára, a Kodály Zoltán Művészeti Iskola felvételt hirdetett. Zeneiskolai tanulóként bizonyítványt is kaptak, szolfézs órákra jártak. 2003-ban megszűnt a zeneiskolai kihelyezett tagozat az iskolában, de tovább folytatták, immár szakkör formájában. A próbák felváltva, hol az Egressyben, hol az iskolában voltak. Sok olyan fellépésük volt, amit nem az iskola, hanem a műv. központ szervezett nekik, így lassan bekapcsolódtak az Egressy munkájába is. A városi Gyermek Ki-Mit-Tud? -on évről évre első helyezést értek el, korosztályukhoz mérten kiemelkedően magas színvonalú produkciókkal. Sajnos, lassan fogyatkozott a létszám, így 2008-ban szükségessé vált a megmaradt tagok összevonása a nagyobbakkal.

A két zenekar közös múltja 2008-ban kezdődött. Mindkét együttesből sokan abbahagyták a zenélést, a Csámborgó Citerazenekarból 7-en, a Kalárisból pedig 3-an maradtak, így alakult ki a 10 fős állandó létszámunk.

Megalakulásunk óta minden évben rendszeresen részt veszünk Csorváson a népzenei versenyen, ahol eddig minden alkalommal Kiemelt Arany minősítést szereztünk.

2009 -ben részt vettünk a tiszakécskei "Tisza" népzenei találkozón, ahol Kiemelt Nívó, valamint Különdíjat kaptunk.

Idén, a Magyar Kultúra Napján együttesünk elnyerte városunk legmagasabb kulturális kitüntetését, a BarcikArt díjat. Sikerrel vettük a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei amatőr művészeti csoportok számára meghirdetett verseny fordulóit, így május 10-én részt vehettünk a győztesek közreműködésével megrendezett Amatőr Gála című előadáson a Miskolci Nemzeti Színházban. Június 6 -án pedig az egri országos minősítésen Arany Páva díjasok lettünk. Egyre jobban összeszokunk, minden változtatást teljes egyetértésben hozunk meg. Remélem, hogy ez a csoport hosszú ideig együtt fog még zenélni és további szép sikereket fogunk elérni a jövőben.

-szerk.-

A GALAGONYA CITERAZENEKAR TAGJAI:

 

Kata

Darvasné Kovács Katalin

„Élj a mának!"

Prím citera, ütőgardon, furulya, ének

„...1993-ban kezdtem a citerázást az asztal szélén, majd ezt látván az akkori népdalkörben (Szirmabesenyő) lévő vezető egy citerát adott a kezembe. Azóta egyfolytában űzöm ezt a sportot..."

 

Misi

Galán Mihály

„Semmi sem lehetetlen..."

Tenor citera, prím citera, basszus citera, ének

„A citerával általános iskola harmadik osztályában ismerkedtem meg Jeney Karcsi bácsi jóvoltából (1998). Azóta rendszeresen járok próbákra, fellépésekre és mindig szomorúsággal tölt el, ha valami miatt ki kell hagynom ezen alkalmak egyikét..."

 

Gina

Hanyu Georgina

„Amibe nem halsz bele, attól erősebb leszel!"

Citerák, doromb, ütőgardon, furulya, ének

„Általános iskola ötödik osztályában ismerkedtem meg a citerával unokanővérem jóvoltából (2001). Attól a pillanattól kezdve változott meg az életem. A citera számomra az örök szerelem, s remélem ez így is marad..."

 

Reni

Hanyu Renáta

„Jobb kérdezni, mint gondolkodni... :) "

Basszus citera, bőgőcitera, ének

„2001-ben kezdtem el citerázni a Kaláris Citerazenekarban unokanővérem, Hanyu Hajnalka (Aranyeső Citerazenekar) révén. Közel 8 évig tenor citerán játszottam, de létszámhiány miatt váltanom kellett, ma már én vagyok a csoport egyik fő basszusciterása..."

 

Reni

Lóska Renáta

„A zenében is, mint a szerelemben, csak őszintének szabad lennünk." (Giuseppe Verdi)

Prím citera, basszus citera, doromb, ütőgardon, ének

„1996-ban ismerkedtem meg a citerával Karcsi bácsi révén. Kezdetben basszus citerán játszottam, majd mikor átkerültünk Jánoshoz, prímes lettem. Ennek ellenére a mai napig szívesen játszom a basszus szólamait is. Nagyon szeretek citerázni, élvezem a fellépéseket és a próbákat..."

 

Tici

Molnár Edina

„Ha valóra akarod váltani az álmaidat, mindenekelőtt: ébredj fel!"

Prím citera, doromb, furulya, ének

„...Büszkén jelenthetem, hogy a csoportban egyike vagyok azoknak a citerásoknak, akik a jelenlegi csoporttagok közül a legrégebben zenélnek...Az életemben történt összes emlékezetes esemény, szinte mind a citerához kötődik...Több mint 10 évig játszottam a GARABONCIÁS Citerazenekarban (a legszuperebb csapat!), aztán örömmel tapasztaltam, hogy az Aranyeső, a Csámborgó most pedig a Galagonya zenekar is ugyanolyan bolondos és vidám csapat, mint a miénk volt..."

 

Szabolcs

Szilágyi Szabolcs

„A zene kifejezi mindazt, ami szavakkal elmondhatatlan, mégsem maradhat kimondatlanul.” (Victor Hugo)

Tenor citera, basszus citera, koboz, ütőgardon, ének

„1998 óta citerázom, valamint 2003 óta játszom kobozon. Fantasztikus érzés a színpadon állni, elfelejteni minden problémát, és felszabadultan játszani saját magunk valamint a közönség szórakoztatására. Remélem, hogy ez a csodálatos dolog, a zenélés örökké az életem része marad..."

 

János

Scserbin János zenekarvezető

„Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni." (John Lennon)

 

Citerák, koboz, doromb, furulya, ütőgardon, ének

 

„...Mikor egyik osztálytársamtól meghallottam, hogy lehet jelentkezni citerára, mindketten megtettük. Ő két hét után abbahagyta, én meg ott ragadtam. Innen kezdve „fölfelé ívelt a karrierem”, vagyis megtanultam a Boci, boci tarkát... :) "

Online

Vendég: 1 Tag: 0

 

Tagok száma: 14

Legújabb tag: Tóth Mária

Számláló

Lapletöltéseink száma:

0907358

Eddigi látogatóink száma:

0056060

Mai adatok A mai statisztika megtekintéséhez kattints ide

Random képek

Kép: Tardona patak
Tardona patak
Album:Áradás Barckán

Kép: BOCI TORTA
BOCI TORTA
Album:Énke és a többiek

Kép: A hintám
A hintám
Album:Kitti-az első citerás baba

Kép: Köszönet és taps
Köszönet és taps
Album:Jubileumi műsor

Kép: én
én
Album:Én és akiket szeretek

Kép: Kocsonya fesztivál
Kocsonya fesztivál
Album:Énke és a többiek

Kép: Lidl parkoló
Lidl parkoló
Album:Áradás Barckán

Kép: Itiner
Itiner
Album:Az új csoport